Opening nieuwbouw Mortuarium Schiphol

Op de Luchthaven Schiphol is op 17 november 2017 het nieuwe gebouw van Mortuarium Schiphol geopend en in gebruik genomen. Binnen 5 maanden verrees aan de Jan Plezierweg op Schiphol een prachtig gebouw.

20 jaar na de vestiging van het mortuarium op de Luchthaven Schiphol, verrichte kolonel Molenaar van de Koninklijke Marechaussee Schiphol de openingshandeling waarmee de nieuwe locatie officieel in gebruik is gesteld.

Na de openingshandeling sprak Jonas van Stekelenburg, directeur Cargo van Schiphol, over de visie van Schiphol op piëteitsvolle afhandeling Human Remains.

Paul Koeslag, voorzitter BGNU (Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen), ging nader in op de relatie tussen Mortuarium Schiphol en de Uitvaartbranche.

Belang

Hans Heikoop, directeur van de Zorg Diensten Groep: ‘We zijn erg blij met dit nieuwe gebouw. De oude lokatie heeft 20 jaar dienst gedaan, en was hard toe aan renovatie. Via de luchthaven worden jaarlijks ca 2500 overledenen gerepatrieerd. We zijn blij dat de Luchthaven Schiphol het belang inziet van deze bijzondere luchthavenfunctie en samen met ons aan realisering van dit gebouw heeft gewerkt. Nabestaanden krijgen in deze nieuwe lokatie meer ruimte en gelegenheid om hun overledene vaarwel te zeggen of hen te begroeten bij de ontvangst in Nederland.’

Duurzaamheid

Het gebouw is ontworpen door Moen & Van Oosten Architekten uit Rotterdam, waarbij de principes van cradle-to-cradle (wieg tot wieg) zijn toegepast. De centrale gedachte hierachter is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en er zijn geen restproducten die alsnog gestort moeten worden.

In de woorden van Martijn Horsman van Schiphol Real Estate: ‘Het gaat niet alleen om efficiënt, maar vooral om effectief. Het gaat over gebruiken in plaats van verbruiken. Het gaat om bewustzijn van de eindigheid van grondstoffen.’


Mortuarium Schiphol in een paar zinnen

  • Verzorgt de repatriëring van overledenen vanuit en naar Nederland.
  • Fungeert als calamiteiten- en politiemortuarium in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, de Veiligheidsregio Kennemerland en het LTFO.
  • Beschikt over transferfaciliteiten voor de afhandeling van Humans Remains in samenwerking met de luchtvrachtafhandelaren.
  • Beschikt over faciliteiten voor afscheid nemen en afscheidsrituelen voor nabestaanden en uitvaartverzorgers.
  • Beschikt over koelfaciliteiten voor 41 overledenen.